Enerji İletişim Hatları
Vücudumuzdaki kan damarlarının hayatımıza sağladığı yaşam enerjisi gibi Enerji İletim Hatları da ülke ekonomilerinin endüstriyel organlarına yaşam enerjisi sağlamaktadır.
Gerilim seviyesine göre TEDAŞ ve TEİAŞ tarafından belirlenen Yönetmelik ve Teknik Şartnamelere göre projelendirilip tesis edilmesi gereken Enerji İletim ve Dağıtım hatları, süreçleri itibariyle pek çok yatırımcı açısından ateşten gömlek gibi algılanmaktadır.
Her türlü arazi yapısında, kısa ve uzun mesafelerde belirlenen güzergahlarında; etüt-plan-proje, ÇED, Orman İzinleri ve Kamulaştırma işleri açısından doğru ve öngörülü bir planlama ile bu süreçleri birlikte keyifli hale getirebiliriz.
2.000 km üzerinde etüt-plan-proje gerçekleştirmiş olmanın sağladığı tecrübe ve güven ile; üretim santrallerinden, endüstriyel yatırımlara, kentsel planlamalardan Organize Sanayi Bölgeleri alt yapı tesislerine kadar hemen her alanda ihtiyaç duyulan Enerji İletim ve Dağıtım havai ve yeraltı kablo hatlarının etüt-plan-proje işlerinin tüm resmi süreçleri ile planlama, takip ve tesis çalışmalarının yapılması konusunda çözüm ortağınız olmaya hazırız.
Aynı şekilde ülkemizin önemli lokomotif sektörlerinden yapılaşma alanlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi bakımından, araziler üzerinde bulunan Enerji İletim Hattı direklerinin deplase edilmesi de pek çok yönü ile ileri düzeyde plan-proje bilgi ve tecrübesi gerektiren konulardandır.
Bu konuda da yapı alanlarına yüksek katma değerli çözümler sağlama konusunda istekli ve iddialıyız.
İstanbul genelinde gerçekleştirdiğimiz pek çok deplase projesi bu alandaki en zengin referans kaynağımızdır.
Gelişen teknolojiye bağlı olarak Enerji İletim Hatlarında kullanılan iletkenlerde çok büyük gelişim ve değişme kat etmiştir.
Bu gelişmelerden biri olarak Kompozit Özlü Alüminyum İletken olarak tanımlanan ACCC iletkenler ile mevcut iletkenlere göre daha az sehim yapan projeler dizayn etmek artık mümkündür.
Özellikle mevcut hat kapasitelerinin yeterli olmadığı durumlarda mevcut hattın iletkenlerinin uygun Kompozit Özlü Alüminyum İletken (ACCC) değiştirilmesi suretiyle mevcut hatların akım taşıma kapasiteleri neredeyse iki katına çıkarılabilmekte ve bu sayede yüksek katma değerli çözümler üretilebilmektedir.
Kompozit Özlü Alüminyum iletkenleri de içine alan yeni nesil iletkenlerin Ülkemizde uygulama alanlarının belirlenmesi konusunda yapılan fizibilite çalışmalarına, Cigre Türkiye B2 İletim Hatları Komitesine üye sıfatı ile katılım sağlanmıştır. (Bkz. Referanslar).
Bu başlıktan olarak Türkiye'de ilk defa 477 MCM iletkenli bir nakil hattının iletkenlerinin ACCC iletken ile değiştirilmesi konusundaki AR-GE çalışması da UEDAŞ koordinatörlüğünde Bursa İnegöl İlçesinde gerçekleştirilmiş olup proje ve uygulaması bizzat Genel Müdürümüz Gürsel KIZILOĞLU yönetiminde yapılmıştır. (Bkz. Referanslar)